LJUBAVNA PRIČA BAKE JELENE: “Kad sam Milana vidjela na biciklu, uradila sam nešto nedopustivo! Od tada smo nerazdvojni!” (FOTO)

0
899
Foto:Stil/Privatna arhiva

Jelena Petrović je najpoznatija baka na Balkanu. Za Stil je pričala o prvom susretu sa mužem, sa kojim je u braku skoro punih pedeset godina. Ovo je njen savjet za uspešan brak

Svi znamo za Jelenu Petrović ili Baku koja stoji iza najpoznatijeg Jutjub kanala Bakina kuhinja. Ovih meseci Jelena i Milan, proslavljaju pedeset godina braka, a evo kako je sve počelo:

Kako je izgledao vaš prvi susret sa Milanom?

Naš prvi susret je bio kad sam bila druga godina srednje škole. Sećam se ko danas, bila sam sa jednom drugaricom u gradu i vidim zgodnog momka na bicikli, zazviždala sam, on se mahinalno okrenuo i skoro udario u jedna kola. Pogledao me i nasmijao se. Preko nekih djevojaka stupili smo u vezu i zabavljali se 2 godine. Ja sam bila u internatu i moj orman je uvijek bio obijan, jer je uvijek bio pun čokolada i to onih velikih. On je bio zaposlen, a ja školarac.

Poslije škole i dobijanja diplome, napravili smo jednu malu skromnu svadbu. Mene je toliko nešto bilo sramota da sam molila Boga da pada kiša da me niko ne vidi. I zaista je kiša padala kao iz kabla. Bože kako smo bili mladi i lijepi. Bio je to 18. oktobar 1970 god.

Imamo jedan divan i skladan brak i kad bi sad opet bila mlada i birala opet bi odabrala moga dejku. Kao i svi, imali smo kriza. Tih godina ja nisam mogla da dobijem posao kao poljoprivredni stručnjak. Jedna plata, malo dijete, ali kad sam se ja zaposlila već je bilo lakše. Naše najljepše godine proveli smo u Despotovcu. Inače dejka je Svilajčanin, ali smo u Despotovcu napravili veliku kuću u koju smo ulagali zajedničkim snagama, takoreći – cijeli život. Kuća vam je jedno bure bez dna i tu uvijek treba nešto dodavati.

Foto:Stil/Privatna arhiva

Desila nam se i jedna teška tragedija u kući i to smo jedva preživjeli, to je u stvari najteži dio našeg života. Kasnije nastaju i moje bolesti koje su se nizale jedna za drugom tako da sam se jedva izvukla.

Dejka je uvijek bio taj koji je sjedio na ivici mog kreveta i davao mi snagu da preživim. To je jedna predivna duša za koju ja više strahujem nego za sebe jer je on dio mene i on zaslužuje svu moju pažnju i ljubav. Imamo i dva odrasla unuka. Jedan ima 18 godina, a drugi 22 godine.

Posle 40 godina provedeni u Despotovcu preselili smo se u Jagodinu, prodali kuću i kupili stan u centru Jagodine. Ove godine punimo u oktobru 50 godina braka.

Ovdje provodimo najljepši deo svoga života. Radeći na našem kanalu Bakina kuhinja, družeći se sa svoji divnim obožavaocima kojih ima na hiljade i hiljade, pružajući im naše znanje i iskustvo iz oblasti kulinarstva, učeći ih da sačuvaju ona stara jela kao i dosta novih. Jer ova baka je i moderna baka.

Foto:Stil/Privatna arhiva

Koji je vaš savjet svim mladim bračnim parovima?

Da bi opstali ovako dugo u braku kao baka i deka potrebna je ljubav, razumjevanje, poštovanje i tolerancija…

Poručujem svim mladim parovima koji riješe da se uzmu i stupe u brak da moraju to da shvate ozbiljno, ne može posle prve svađe reći: “Ja idem kod svoje majke!”

Ne, naročito kad dođu dječica… Sve je to dio života pa i prepirke koje se moraju završiti oproštajem i što je veoma važno ne treba biti zlopamtilo.

Treba da oprostite jedno drugome. Najbolje je ako je izvodljivo da mladi bračni parovi žive samostalno i da se niko ne miješa u njihov život. Ako sad pogriješe sutra neće – učiće na svojim greškama.

Foto:Stil/Privatna arhiva

Dejka i ja, kada se po nekad zakačimo to su sekunde u pitanju i poslije minut mi pijemo kafu i razgovaramo kao da ništa nije bilo. Nikad, dok sam bila mlađa, nisam ni pomislila a kamoli rekla: “ja idem kod majke”.

Shvatila sam taj brak od početka ozbiljno i tako će biti do kraja..Svi mi planemo za sekundu, tako i mi ali se odmah povučemo i život ide dalje…

Borimo se sa životom i molimo Boga da nam da zdravlje, pokušavamo da od života uzmemo samo ono što je najlješe, a sve ono što nas čini nesretnim ostavljamo iza sebe.. Glavu gore život ide dalje…..

Foto:Stil/Privatna arhiva

Autor: Vanja Milenković/ Stil.kurir.rs