LJEKOVITA MOĆ ZABORAVLJENOG VOĆA: Liječi anemiju, probavu i pomaže kod bolesti bubrega!

0
775
Foto:Shutterstock

Prema narodnom predanju, dren se nekada smatrao “magičnom” biljkom koja donosi zdravlje i dugovječnost, a njegova ljekovita svojstva i danas čine čuda

Dren pripada porodici drenova, a na našem podneblju, raste kao samonikla vrsta. Njegovi plodovi imaju veliku ljekovitu i hranljivu vrijednost.

Poznat je i po nazivima drenjina, bila svibovina, crveni drijenak, drenak, drenić, drenjula, drinika, drijenovina, rumeni drijen, šupaljka.

U Italiji i južnoj Francuskoj beru se nedozreli plodovi i konzerviraju kao masline. U Njemačkoj se ukuvavaju sa šećerom i sirćetom, dok se u Rusiji upotrebljava kao začin za mesna i riblja jela.

Dren u narodu ima dosta simboličkog značenja, a uzrečica “zdrav kao drijen” zadržala se do današnjih dana. Nekada su mu se pripisivala i natprirodna svojstva kao drvu ozdravljenja. Smatrao se zaštitom od udara groma i uroka.

Zašto se u narodu od davnina kaže – biti zdrav k’o dren?

Od zrelih plovoda drenjina pripremaju se pekmezi, voćni sokovi i vino. Puni su vitamina C i zato su odlilni kao dodatak ishrani tokom zime kada nema dovoljno svježeg voća.

Kiselkasti plodovog voća koji skuplja usta, upotrebljava se nezreo i efikasan je u liječenju različitih crijevnih tegoba praćenih dijarejom, krvarenja polipa, upale debelog crijeva i grozničavih stanja kod bolesti probavnog trakta. U tu svhu se upotrebljava čaj od kore i ploda drena, kao i kompot od plodova.

Plodovi drena sadrže veliku količinu antioksidanasa koji stvaraju zaštitu od štetnih slobodnih radikala. Oni su povezani s nižom učestalošću i nivoom smrtnosti koju uzrokuju tumori i srčana oboljenja. Antocijani, iz plodova, imaju antioksidaciona i protivupalna svojstva.

Dren takođe pomaže i u liječenju grla, anemije, boginja, bolesti bubrega, hemoroida, dijabetesa, kao i kod zarastanja rana.

Fenserka.com/Stil.kurir.rs