KROMPIR JE PROKLIJAO, A VI GA JEDETE? Nakon ovoga vam neće pasti na pamet, OPASNO PO ŽIVOT!

0
352

Ako stoji na tamnom i hladnom mjestu krompir će duže ostati svjež, ali i pored toga kome se nije dogodilo da mu krumpir proklija prije nego što je stigao da ga upotrebi?

Krompir gotovo svi uvijek imamo kod kuće jer je sastavni dio mnogih jela i stvarno je praktičan. Može da se pretvori u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pomfrit, kuvani s maslacem ili maslinovim uljem, pečen u rerni… Ukusan je, daje puno energije, pa koji kilogram ovog povrća svako od nas gotovo uvijek ima pri ruci.

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno što većinom živimo u stanovima i nemamo gdje da ga smjestimo na hladno, pa proklija još i brže. I uglavnom to ignorišemoj. Otkinemo iznikle klice i pripremimo ga kako smo zamislili.

Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba da obratite pažnju?

Procijenite koliko je krompir proklijao – malo, klice su kratke i nema ih puno ili su već dosta iznikle? Naime, što ih ima više to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da detaljnije pregledate krompir. Ako krompir, pored toga što ima klice, mekan i naboran, vrlo vjerovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi se smio više jesti.

Ali, ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, slobodno ga jedite i dalje. Ipak, jedno je jasno, klice, isto kao i dijelove krumpira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.