Kad vidite ove izume zapitat ćete se GDJE IDE ČOVJEČANSTVO?!

0
592

Prije samo 20 godina nismo mogli zamisliti da kupujemo stvari bez da napuštamo svoje domove ili razgovaramo s drugim ljudima koji žive na drugom kontinentu putem video chatova. Tehnologija se razvija tako brzo da je teško ići u korak s njom. I proizvođači odjeće također žele držati korak: već prave stvari koje su prije bile opisane samo u knjigama o naučnoj fantastici.

Mi smo zaista zainteresirani za rad dizajnera i naučnika koji svakodnevno izmišljaju nove stvari.

 • Potplat koji ste stavili pravo na stopalo

Kompanija Link stvorila je koncept za ultra lagane cipele. U osnovi, to je potplat koji je fiksiran oko stopala, pomoću posebnih uvijenih strana. Prema zamisli dizajnera kompanije, takva bi obuća trebala biti udobna kao patike i lagan kao papuče.

 • Odijelo od probiotika, aktivirano znojem

Mlada dizajnerica Rosie Broadhead sarađivala je sa naučnicima sa Univerziteta u Gentu i stvorila novi materijal za odjeću – SKIN II. Napravljen je od prirodnih materijala na bazi probiotičkih bakterija. Kad se tijelo počne znojiti, bakterije se aktiviraju i ubijaju sve neugodne mirise.

 • Odjeća koja mijenja boju u zavisnosti od vašeg raspoloženja

Naučna / dizajnerska kompanija pod nazivom The Unseen iz Londona kreira eksperimentalnu odjeću. Jakne, torbe i ruksaci izrađeni su od visokotehnoloških materijala koji mijenjaju boju ovisno o temperaturi tijela vlasnika.

 • Sportski grudnjak s umjetnom inteligencijom

Sportski grudnjak Supa opremljen je modulom umjetne inteligencije kako bi se povezao s mobilnom aplikacijom. Grudnjak prati otkucaje srca svog vlasnika, mjeri razinu UV svjetlosti i fizičku aktivnost tijekom vježbanja.

 • Čarape koje mogu trajati 50 godina

Osnivačica kompanije Sheerly Genius, Katherine Homuth, kaže da je tajice koje ova kompanija proizvodi gotovo nemoguće rastrgati. I sve je to zahvaljujući njihovoj jedinstvenoj tehnologiji: čarape su napravljene od vlakana koje se koriste u proizvodnji prsluka bez metaka i opreme za penjanje.

 • Jakna koja se puni od Sunca

Kompanija koja se zove Vollebak proizvodi odjeću isključivo za muškarce. Jedan od najpopularnijih proizvoda koje tvrtka posjeduje je jakna koja se može puniti iz bilo kojeg izvora svjetlosti. Fluorescentna površina apsorbuje svjetlost i svijetli u mraku noću. Supersila ove jakne može biti korisna ljudima koji noću trče.

 • Kupaći kostim koji osigurava da se vlasnica ne opeče

Kupaći kostimi iz Spinali Design ne dopuštaju djevojkama da se opeku. Bikini ima ugrađeni senzor koji šalje podatke o tjelesnoj temperaturi i UV aktivnosti na vlasnikov pametni telefon. Prije nego što obuče kupaći kostim, vlasnik kaže aplikaciji njezin tip kože, a pametni senzor podsjeća ga kada treba staviti više krema za sunčanje ili čak doći u hladu.

 • U ovoj košulji možete slušati muziku … sa svojom kožom

Soundshirt ima 16 mikroaktivatora koji zvukove pretvaraju u taktilne senzacije. Dakle, ako ste na koncertu, muziku violine možete osjetiti rukama i bubnjevima leđima. Ovaj izum pomaže ljudima koji loše slušaju „čuju“ muziku svojim telima.

 • Čarape za ljude koji pate od dijabetesa upozoravaju vas na povrede.

Tekstilna kompanija Siren objavila je da je napravila čarape za ljude koji imaju dijabetes tipa 1. Jedna od najtežih komplikacija bolesti je dijabetičko stopalo. Izaziva pojavu čira koji mogu dovesti do amputacije. Ugrađeni senzor mjeri temperaturu kože i dijagnosticira rane znakove upale koje se ne mogu vidjeti golim okom.

 • Tenisice s bakteriološkom ventilacijom

Puma je zajedno s Massachusetts Institute of Technology stvorila cipele u kojima ventilaciju kontroliraju posebne bakterije. Mikroorganizmi „sjede“ na posebnim mjestima i jedu materijal od kojeg su napravljene patike. Kad se stopalo počne znojiti, bakterije se aktiviraju i jedu ono što je oko njih, stvarajući prostor za ventilaciju.

 1. Odjeća koja se može prskati direktno na tijelo

Naučnici iz Londona stvorili su mješavinu polimera koju možete staviti na kožu. Kada se osuši, odjeća je udobna na tijelu i osjećaju se poput filca. Ljudi koji su imali dovoljno sreće da isprobaju prve uzorke tvrde da ovu majicu možete skinuti baš kao i običnu. Osim toga, daleko je izdržljiviji.

 • Majica koja vas može upozoriti na srčani udar

Kineska kompanija. Lenovo, kreirao je pametnu majicu koja prati stanje kardiovaskularnog sistema. Ovaj komad odjeće ima ugrađeni EKG tragač i senzore koji registriraju podatke o pulsu i disanju. Jednom dnevno majica podatke šalje na server gdje ga umjetna inteligencija analizira i upozorava vlasnika o svim mogućim problemima.

Koji se od ovih izuma čini najkorisnijim? Jeste li spremni isprobati bilo koju od njih?

Fotografije:Spinali

Fenserka.com