IMATE LI BIJELE NASLAGE NA JEZIKU? Obratite pažnju, mogu da ukazuju na FATALNU BOLEST KOJA POGAĐA I MUŠKARCE I ŽENE!

0
965

Uzrok može biti osip poznatiji kao lichen planus, a koji se javlja i na drugim delovima tela posebno iznad članka, kao i na podlakticama.. Lichen planus može biti rezultat duhana što znači da simptomi nestaju nakon što se prestanete s pušenjem.

Bijeli tragovi na jeziku najčešće nisu opasni i njihovo liječenje nije komplicirano. Potrebno je imati dobru oralnu higijenu i znati kako se odviknuti od cigareta. Svakako je dobro javiti se ljekaru kako bi mogli isključiti opasne bolesti i ako je potrebno krenuti na vrijeme s liječenjem.

Stanje koje nije zabrinjavajuće i ne traži hitnu ljekarsku intervenciju podrazumijeva tretman pomoću kojeg ćete očistiti jezik. To možete učiniti nježno stružući jezik pomoću strugača, a nakon čega ćete ukloniti toksine i omogućiti bolji rad ostalih organa.

Ne ignorišite ovih 7 promjena na jeziku:

  • Jezik je crn

Malene kvržice na površini jezika – papile – ponekad mogu poprimiti crnu boju zbog nakupina bakterija i gljivica. Takođe, površina jezika boju može promijeniti i zbog neke hrane, pića, duhana… Uzrok tome često je loša higijena usne šupljine. Ovo stanje jezika je bezopasno, ali je ružno za videti. Međutim, neki antibiotici i drugi ljekovi, kao i sredstva za ispiranje usta mogu biti odgovorni za crni jezik. Može se raditi i o dehidraciji organizma ili ispijanju prevelike količine kafe. Posavjetujte se s ljekarom ako to potraje više od deset dana.

  • Jezik je žut

Kao i s crnim jezikom, i žuti jezik je rezultat nagomilanih bakterija. Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suva, odnosno ako telu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umesto kroz nos), ako je telesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika itd. Rešenje je pedantna higijena usne šupljine, penje više vode, struganje jezika.

  • Ima bijelu površinu

Uzroka je više. Može se raditi o dehidraciji ali i oralnoj kandidijazi. To je infekcija sluznice usne šupljine nekom gljivicom iz roda Candida koja najčešće napada ljude slabijeg imuniteta. Pojaviti se zna i kod pacijenata koji piju jake antibiotike. Beli jezik može nastati i kod leukoplakije – stanja u kojem dolazi do stvaranja bijelih mrlja u usnoj šupljini. Radi se o lezijama koje ponekad mogu predstavljati početak karcinoma, kažu stručnjaci.

  • “Jagoda” jezik

To je jezik kojem okusni pupoljci postanu natečeni i čini se kako imaju glatku površinu nalik sjemenkama jagode. Stručnjaci upozoravaju ako vam je jezik svetlo crvene boje, a pritom imate visoku temperaturu – odmah posjetite ljekara. Jezik može sličitii jagodi iz nekoliko razloga. Jedan od njih je nedostatak vitamina B12 te folne kiseline. Može se raditi i o šarlahu – streptokoknoj infekciji kod koje je temperatura tijela povišena i savjet je bez odgađanja otići ljekaru. Postoji i još jedna bolest kod koje jezik nalikuje jagodi – kawasaki bolest koja je češća kod djece mlađe od pet godina. To je poremećaj kojeg karakteriše upala krvnih žila u cijelom tijelu. I ovu bolest prati povišena temperatura pa treba posjetiti ljekara.

  • Sa smeđim mrljama

Ako se na jeziku pojave mrlje smeđe ili tamnije boje, svakako idite na pregled jer se može raditi o obliku raka kože – melanomu.

  • Pojavile su se kvržice ili bol

Ovo su glavni razlozi za nastanak kvržica ili boli u bilo kojem delu jezika: Dijabetes i anemija može uzrokovati upalu jezika. Pušenje može iritirati jezik i uzrokovati bol. Radi se o opekotini od vruće hrane ili ste zagrizli jezik tokom žvakanja. Neke žene osjećaju pečenja na jeziku u postmenopauzi (period nakon menopauze). Stres može uzrokovati nastanak čireva na jeziku. Oralni karcinom je češći kod pušača i alkoholičara – obratite se ljekaru ako kvrga ili bol traju duže od dva dana. Pukotine ili male posjekotine na površini jezika mogu uzrokovati ​​gljivične infekcije.

  • Gubitak osjećaja ili trnci

Izostanak osjećaja na jeziku najčešće se događa zbog oštećenja živčanog sastava. To se može pojaviti nakon nekog zahvata kod zubara, ali i kod moždanog udara. Tada se javlja gubitak osjećaja ili osjećaj trnaca na jeziku, piše The Earth Child.