HALJINA PRINCEZE DIJANE PRODATA: Od ove cifre vam neće biti dobro!

0
566

Haljinu koju je britanska princeza Diana nosila kad je plesala s američkim glumcem Johnom Travoltom u Bijeloj kući kupila je za više od 280.000 dolara, odnosno za nešto više od 531.000 maraka, fondacija koja brine za kraljevske palate.

Tamnoplavu haljinu otkrivenih ramena dizajnera Victora Edelsteina na prodaju je stavila londonska aukcijska kuća Kerry Taylor Auctions u ponedjeljak uz procijenjenu vrijednost od 320.750 do 384.900 dolara no nije dostigla taj iznos, pa je fondacija ponudila da je otkupi nakon dražbe.

“Prodata je nakon aukcije po cijeni od 220.000 britanskih funti. Prodavac je oduševljen i nadao se da će ostati u Britaniji”, navela je aukcijska kuća u saopštenju.


Fondacija Historic Royal Palaces koja se brine za palatu Hampton Court i Tower of London kao i javne dijelove Kensingtonske palate u kojoj je nekad Diana stanovala objavila je u srijedu da je kupila dio istorije.

“Ne samo da je haljina ‘Travolta’ fantastičan primjer luksuznog šivanja čiji je cilj zadiviti u državničkoj prilici nego predstavlja i ključni trenutak u priči o kraljevskoj modi 20. vijeka”, rekla je kustosica Eleri Lynn iz Historic Royal.

Haljina je nabavljena za kolekciju Royal Ceremonial Dress Collection. Diana je haljinu nosila 1985. na državnoj večeri u Bijeloj kući kad je i plesala s glumcem poznatim, među ostalim, i po plesnoj ulozi u mjuziklu “Briljantin”.

Izvor: 24sata.hr