Dok nije postao pjevač BIO JE VOJNO LICE! Bujna crna kosa, mršav i u uniformi! Niko ne može da prepozna Šabana Šaulića na ovim fotografijma!

0
1302


Šaban Šaulić je legendarni pjevač narodne muzike a njegov lik i djelo su u fokusu zbog nesreće u kojoj je pjevač prošle godine zauvijek napustio ovaj

Naime, kolege sa Telegrafa su uspjele da dođu to fotografije Šabana Šaulića iz perioda kada je služio vojni rok u makedonskom Bitolu. Zanimljivo je da je pjevačeva vojna knjižica punih 46 godina na prostorima Makedonije.

Pjevač je, zanimljiovo je, i tijekom samog služenja vojnog roka nastupao širom bivše Jugoslavije i imao koncerata u dobro poznatim domovima JNA pa je iz tog perioda i nastala jedna od fotografija sa Mirkom Kodićem koji je dugo godina poslije na harmonici pratio popularnog pjevača.

Inače, nastanak JNA može se naći u jugoslovenskim partizanskim jedinicama Drugog svjetskog rata. Kao dio antifašističkog narodnooslobodilačkog rata Jugoslavije, Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije (NOVJ), prethodnica JNA, formirana je u gradu Rudo u Bosni i Hercegovini 22. decembra 1941. godine. od sila osovine, taj datum je zvanično proslavljen kao “dan vojske” u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFR Jugoslavija).

U martu 1945. godine NOVJ je preimenovan u “Jugoslovensku armiju”, a na svoju desetogodišnjicu, 22. decembra 1951. godine, primljen je pridjev “narodni”.

JNA se sastojala od kopnenih snaga, vazduhoplovnih snaga i mornarice. Organizovan je u četiri vojna područja koja su dalje podijeljena na okruge koji su bili zaduženi za administrativne poslove kao što su nacrt registracije, mobilizacija, izgradnja i održavanje vojnih objekata.

Regije su bile: Beograd (odgovoran za istočnu Hrvatsku, Srbija i Bosna i Hercegovina), Zagreb (Slovenija i sjeverna Hrvatska), Skoplje (Republika Makedonija, južna Srbija i Crna Gora) i splitska pomorska regija. Od 180.000 vojnika JNA, više od 100.000 vojnika bili su regruti.
Izvor: magazindan.info