DA LI STE ZNALI DA JE PLAKANJE ZDRAVO? Riješava čak 5 ozbiljnih ZDRAVSTVENIH PROBLEMA!

0
743

Žene u SAD-u plaču oko 3,5 puta mjesečno, dok muškarci, prema podacima, slijevaju suze oko 1,9 puta mjesečno.

Ako vam se čini da trebate plakati, nemojte suzdržavati suze jer više koristi nego što mislimo.

Stres

Studija iz 2014. otkrila je da plač može pomoći ljudima da se opuste tijekom stresnog razdoblja. Rezultati plača nisu trenutačni i moglo bi proći nekoliko minuta prije nego što se tijelo počne opuštati.
Prema istraživačima, plač aktivira parasimpatički živčani sustav (PNS). Kad se aktivira, PNS djeluje umirujuće na mozak.

Krvni pritisak

Visoki krvni tlak može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput moždanog udara, srčanog udara, zatajenja srca, demencije, pa čak i zatajenja bubrega. No dobra je vijest da, prema nekoliko studija, plakanje ne samo da snižava krvni tlak i drži ga pod kontrolom, već i intenzivno sesiranje pritiska također može usmjeriti puls.

Toksini

Suze koje teku iz očiju dok plačete mogu očistiti nečistoće, poput dima i prašine. Također, kada plačemo, naše suze ispijaju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u tijelu. Ovo uklanjanje toksina pomaže smanjiti razinu kortizola u tijelu, što rezultira lakšim raspoloženjem. Stoga ne čudi da često osjećamo kako težina odlazi nakon dobre seanse plakanja.

Promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja mogu se dogoditi zbog različitih razloga. Jedan od takvih razloga je nakupljanje mangana u tijelu.
Kad plačemo, taj višak mangana istječe iz tijela i to smanjuje njegovu koncentraciju u tijelu, a kao rezultat, čini da se osjećamo mirnom i usredotočenom.

Bol

Kad osjećamo fizički bol, nekoliko se kapljica suza često nehotice otkotrlja. Na taj način tijelo smanjuje osjećaj boli. Istraživanje je otkrilo da prolijevanje emocionalnih suza oslobađa oksitocin i endorfin. Te hemikalije čine da se ljudi osjećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.