DA LI JE MOGUĆE DA ZDRAV MUŠKARAC I ZDRAVA ŽENA NE MOGU DA IMAJU DIJETE: Ginekolog otkriva istinu!

0
1447
Foto:Ilustracija, Telegraf/Printscreen

Ove sedmice obilježava se Evropska sedmica borbe protiv neplodnosti. Statistika vezana za parove u Srbiji je zabrinjavajuća. Čak svaki šesti par ima problem sa začećem.

Prošle godine statistika je rekla da više od 400 hiljada parova ima problem s neplodnošću, a stručnjaci kažu da su ovo alarmantni podaci.

Svakoj ženi i muškarcu se savjetuje ispitivanje i liječenje steriliteta nakon navršene 35. godine života.

Put otkrivanja uzroka, liječenja steriliteta i vantjelesne oplodnje je dug, iscrpljujuć i zahtjeva puno strpljenja i podrške među partnerima.

Foto:Profimedia, Corbis

Aleksandra Kostić, specijalista ginekologije za “Telegraf.rs” kaže da je sterilitet zastupljen svuda u svijetu, ali da je statistika u Srbiji sve lošija.

  • Na globalnom nivou je jako smanjena plodnost. Razlog zbog kojeg je smanjena kod oba pola može da bude predmet jednog ozbiljnog istraživanja, ali tu su na prvom mjestu zračenja, fizička neaktivnost, još od najranijeg uzrasta i nezdrava ishrana. Jedno istraživanje čak tvrdi da nutritivna vrijednost današnjih namirnica ne može da se poredi sa nekadašnjim. Pored toga, izloženi smo toksinima kroz razne kozmetičke preparate, od najmanjeg uzrasta koža se tretira pomadama, kremama, losionima, što takođe ima uticaja. U našoj sredini, nakon bom.bardovanja, porastao je broj oboljelih od štitaste žlijezde koja utiče na sterilitet. Na nedavnom Festivalu zdravlja iznesena je nevjerovatna statistika da je Srbija među prvim zemljama u Evropi po ranom ulasku žena u menopauzu, a znate da je menopauza jednako neplodnost, upozorava dr Kostić.

Kao veliki problem i eventualni uzrok sve većeg steriliteta doktorka Aleksandra navodi i veliku upotrebu plastike.

  • Kese, pakovana hrana u plastici, plastične flaše i flašice za bebe, cucle sve to ima itetkako uticaja na plodnost organizma, ističe doktorka.

O problemima neplodnosti parovi nerado pričaju. To je tema koja predstavlja frustraciju, a nekada i nesvjesno osuđivanje okoline i stalna pitanja o tome kada ćete dobiti dijete. Kada pričamo o zdravstvenim problemima koji uzrokuju neplodnost jednako su zastupljeni kako kod muškaraca tako i kod žena.

  • Muškarci danas u velikoj mjeri imaju problem s neplodnošću. Danas su umnogome smanjeni kriterijumi kada je riječ o plodnosti muškarca. Nešto što se nekada smatralo lošim sper,mogramom danas je zadovoljavajuće.
Foto:TV kanal 5
  • Recimo muškarac s nalazom od 20 miliona se nekada smatrao neplodnim, a danas se to smatra dobrim rezultatom. Znatno su spuštene referentne vrijednosti. To što mi kažemo da je neki sper,mogram dobar ne znači da je stvarno tako, priroda je priroda, ističe doktorka Kostić i kaže da je sterilitet podjednako zastupljen kako kod muškaraca tako i kod žena.

Sigurno ste do sada čuli primjere parova koji su tvrdili da su oboje savršeno zdravi, ali da se po nečemu ne poklapaju te zato ne mogu da imaju djece. Pitali smo dr Aleksandru Kotić da li je ovo moguće?

  • Razlog uvijek postoji. To što ga nismo otkrili ne znači da ne postoji. Nema tu mistike. Mora da se uradi ginekološko, urološko, hematološko i imunološko testiranje i ukoliko su svi nalazi dobri ne znači da postoji nešto što još uvek ne znamo, neka medicinska informacija koja nam još uvek nije dostupna, ali razlog medicinske prirode uvek postoji kada je reč o problemu neplodnosti, zaključuje ginekolog Aleksandra Kostić.

Fenserka.com/Telegraf.rs