Boli vas glava? Isprobajte ovaj unikatan lijek!

0
249

Više od 47 miliona Amerikanaca pati od jakih glavobolja praćenih osjetljivošću na svjetlost, mučninom, probadajućom boli i napetošću u vratu i leđima.

Uobičajeni lijekovi koji se mogu nabaviti u apoteci poput Aspirina često uopće ne olakšavaju bol ili uzrokuju razne nuspojave. Stoga je bolje okrenuti se drugim, zdravijim alternativama za ublažavanje glavobolje.

Najučinkovitije alternative su sljedeće:

Kofein

Kofein ublažava bol uzrokovanu migrenom, stoga je čest sastojak u lijekovima. Kofein djeluje tako što ublažava zapaljenje koje uzrokuje migrenu.

Kad se kofein kombinuje sa konvencionalnim lijekovima protiv glavobolje bol se ublažava još i brže jer se dejstvo lijeka uvećava za 40 posto. Ipak, pazite da ne postanete ovisni o kofeinu jer i sam nedostatak kofeina u tom slučaju uzrokuje glavobolje.

Đumbir

Istraživanje sprovedeno 2014 godine pokazalo je da je mljeveni korijen đumbira jednako efikasan u borbi protiv glavobolje kao i konvencionalni lijekovi, s tim što đumbir kao prirodno sredstvo ne uzrokuje nuspojave.

Kompresa od banane i leda

Izvještaji sa Mayo klinike govore o još jednom nainu ublažavanja migrene – stavljanje hladne obloge na čelo i vrat. Međutim, isti učinak možete postići i kada stavite koru od banane na čelo jer na taj način koža upija kalij.

Sjeme lana

Ponavljajuće glavobolje obično su uzrokovane nekim zapaljenjem i mogu se tretirati pojačanim unosom omega 3 masnih kiselina. Kako su sjemenke lana bogate ovom supstancom, dodavanjem istih u supe ili salate ili korištenjem ulja od lana možete olakšati bol.

Ulje lavande

Prokuhajte šest šolja vode i dodajte osam kapi ulja lavande. Mirisna isparenja ublažit će bol. Također možete masirati sljepoočnice tako što ćete nanijeti nekoliko kapi ulja lavande na prste i praviti lagane kružne pokrete.

Ulje bosiljka

Ulje bosiljka moćno je prirodno sredstvo za opuštanje mišića i može ublažiti glavobolje uzrokovane napetošću mišića. Kad kuhate možete koristiti ulje bosiljka umjesto maslinovog ulja.

Heljda

Heljda je bogat izvor rutina, flavonoida sa dokazanim protuupalnim dejstvima. Budući da su zapaljenja najčešći uzrok migrena, uvrštanjem ove namirnice u vašu ishranu možete spriječiti glavobolje i ublažiti bolove kada se glavobolja pojavi.

Unatoč svim ovim prirodnim rješenjima, morate unijeti i neke promjene u vaš životni stil ako želite riješiti problem sa glavoboljama.

Promjene možete uvesti u ishranu a možete i pokušati jogu, meditaciju te mnoge  druge aktivnosti. Imat ćete bolju kontrolu nad stresom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here