BILA JE SIMBOL LJEPOTE, MUŠKARCI SU GUBILI GLAVU ZA NJOM, A ŽENE MRZILE: Kad vidite njeno lice, ništa vam neće biti jasno! (FOTO)

0
677

Perzijski šah Nasir el Din Šah Kadžar vladao je sredinom 19. stoljeća. Kao i ostali vladari koji su vladali u tom periodu, i on je imao mnogo žena.

Zabilježeno je kako je samo u njegovom haremu bilo 84 žene. Imao je 21 dijete, od toga 10 prinčeva i 10 princeza.

Međutim, najinteresantnija od svih je bila njegova kćerka Fatemah Kanum Esmet al-Dovleh koju je dobio sa Taj al-Dovleh.

Ona je važila za najinteresantniju i najljepšu od sve njegove djece.

Postoji legenda kako se 13 mladića ubilo, jer je ih je ona odbila. Kako se i može vidjeti na fotografijama, Esmet izgledom nije uopšte podsjećala na današnje ljepotice koje viđamo u medijima, ali je bila simbol ljepote u to vrijeme.

Bila je niska i ugodno popunjena. Glave i vrata pokrivenih bogato ukrašenom maramom, na licu su joj glavni aduti bili spojene obrve i tamni, vrlo izraženi brkovi.

U to vrijeme važilo je pravilo – što je žena jača i deblja, to je i ljepša. Ovo pravilo se posebno odnosilo na žene iz vladajuće dinastije. One su jele najbolju hranu i nije im bilo dopušteno prečesto da se kreću.

Maskularni izgled, koji je uključivao to da je žena jaka i dlakava, tako je postao svojevrsi simbol ljepote u Iranu 19. vijeka, pa je tako Esmet bila prava ljepotica.

Osim što je važila za pravu ljepoticu, Esmet je svirala klavir i voljela je fotografisanje, kao i njen otac.

Na kraju, šah je Esmet udao za Dust Muhamad Kana, sina uglednog iranskog plemića. S njim je dobila petero djece.

Zabilježeno je kako je umrla 1905. godine u 31. godini života.