AKO TOKOM ZIME UČESTALO MOKRITE – OBRATITE PAŽNJU! Ovo je znak je da ste opasno bolesni!

0
347

Ne samo da je iritantna pojava, već kako stručnjaci sada upozoravaju, to bi mogao biti znak smrtonosnog stanja.

Naime, u nekim slučajevima riječ je o hladnoj diurezi, koja u ekstremnim situacijama može biti fatalna. „Hladna diureza nastaje kada padne telesna temperatura. Biološka reakcija je preusmjeravanje krvi u gornji dio tijela kako bi bilo toplo, a bubrezi izlučuju više tekućine za stabilizaciju pritiska. Ovaj postupak se odnosi na stvaranje više urina, tako da morate urinirati više zimi nego ljeti “, objasnila je dr. Diana Gal.

Otkrila je i zašto ovo stanje može biti izuzetno opasno. “Često mokrenje zbog diureze zapravo može biti štetno za prirodni balans soli, vode i minerala u vašem tijelu. Ovo može dovesti do hiponatremije kada nedostaje natrijuma ili do hiperkalemije kada je ima previše kalijuma ili hipokalemije kada je nema.

Sva tri uslova mogu postati ekstremna “, upozorila je ona. Diureza se drugim riječima može opisati kao izlučivanje mokraće, a obično se izražava količinom mokraće koja je izlučena u toku 24 sata. U normalnom stanju, čovjek bi trebao izlučiti negdje oko 1,5 litara urina.

Ona je povećava poslije unošenja veće koliline tekućine u tijelo, dok je za njeno smanjenje zaslužan gubitak tekućine iz tijela. Osnovna dva faktora koja učestvuju u regulaciji diureze su simpatilki autoimuni živčani sistem i antidiuretski hormon kojeg u suštini luči stražnji režanj hipofize.

U prosjeku, jedna odrasla osoba dnevno konzumira između jedne do svije litre tekućine u koju mogu spadati, voda, čaj, sokovi i ostale tekućine koje se konzumiraju.
Izvor: magazindan.info